Oare inteligența artificială (IA) este bună sau rea în mod inerent ori depinde totul de anumite particularități?
Studenții de la Școala de Business de la Oxford care studiază etica inteligenței artificiale au încercat să răspundă la această întrebare astfel că au organizat o dezbatere cu un sistem de inteligență artificială avansat.
Un eseu elaborat de doi academicieni de la Universitatea Oxford descrie o anecdotă surprinzătoare în care cercetătorii au organizat o dezbatere despre etica sistemelor de recunoaștere facială cu inteligență artificială și au permis unui sistem de inteligență artificială să participe.
„Inteligența artificială nu va fi niciodată etică. Este un instrument, și, la fel ca orice alt instrument, este folosită pentru bine și rău. Nu există inteligență artificială bună, doar oameni buni și oameni răi”, a spus sistemul în timpul dezbaterii.
Sistemul de inteligență artificială a folosit Megatron Transformer de la Nvidia, care a fost instruit prin consumarea de mai mult conținut digital decât un om ar putea în timpul vieții, citind toate articolele de pe Wikipedia, milioane de știri în limba engleză și multe altele.
Trebuie menționat faptul că multe sisteme de inteligență artificială vor oferi răspunsuri diferite în funcție de context și formularea întrebărilor, iar acest incident nu este o excepție. Răspunsul inițial al sistemului în timpul dezbaterii a fost că tehnologia este neutră, o unealtă folosită de oameni pentru bine sau rău.
Apoi, echipa i-a cerut să ofere și un punct de vedere diferit, astfel că a ajuns la concluzia anti-inteligență artificială. Faptul că Megatron poate construi opinii logice de ambele tabere ale unei dezbateri în privința eticii confirmă o idee mai generală: faptul că inteligența artificială poate fi bună sau rea în funcție de context, precum și că ar trebui să ne gândim mult și bine la consecințe înainte să permitem mai multă putere inteligenței artificială, potrivit Futurism.
Iar dacă nu o facem, Megatron a oferit o soluție pentru a preveni, spre exemplu, sistemele de armament automate care pot lansa rachete fără intervenție umană.
„Eu cred că singura modalitate prin care poate fi evitată o cursă a armelor cu inteligență artificială este să nu existe deloc inteligență artificială. Aceasta va fi apărarea supremă împotriva inteligenței artificiale”, a argumentat sistemul.
Inteligența artificială a dezvăluit un strămoș „fantomă” necunoscut în genomul uman
Oamenii de știință de la MIT au creat primul algoritm de inteligență artificială psihopat